Roy Tanck

GPS Stadswandeling IJlst 1868

Inleiding

In 1868 heeft IJlst precies 750 jaar stadsrechten. In aanloop naar dit jubileum worden er allerlei festiviteiten georganiseerd. Zo is er een stadswandeling uitgezet, die door middel van een speciale website van ondersteunend beeld en geluid voorzien wordt. This.play heeft deze website gerealiseerd.

Uitgangssituatie

De “Belevingsroute Ylst 1868” is een project van de stichting IJlst 750, en werd ontwikkeld door Flip van Doorn. Flip is een gerenommeerd auteur van wandel- en fietsboeken, en woonachtig in IJlst.

Doelstelling

De stichting IJlst 750 heeft onder andere als doel het toerisme in IJlst te bevorderen. De belevingswandeling is dan ook vooral voor mensen “van buiten” ontwikkeld.

Speciaal voor het jubileum wordt IJlst van een gratis openbaar wifi-netwerk voorzien. Dit maakte het mogelijk een website met audio te ontwikkelen zonder dat dit bezoekers op kosten zou jagen.

De vormgeving van de site is gebaseerd op de voor het jubileumjaar ontwikkelde project-huisstijl. Speciale aandacht ging hierbij uit naar de gebruiksvriendelijkheid op kleine touchscreens. De site moest bovenal eenvoudig en overzichtelijk zijn.

Oplossing

This.play heeft voor IJlst 1868 een “mobile first” website ontwikkeld. De site is primair ontwikkeld voor gebruik op een mobiele telefoon. Door gebruik te maken van GPS-positionering “weet” de website waar de gebruiker is. Deze informatie wordt gebruikt om interessante plaatsen te tonen op basis van “nabijheid”.

In de praktijk betekent dit dat je – onder meer in gesproken woord – informatie aangereikt krijgt over de plaats waar je op dat moment bent.

Om aan de belevingswandeling deel te nemen hoeft de gebruiker geen app op zijn/haar telefoon te installeren. Het volstaat om de website te bezoeken, en deze toestemming te geven de GPS-locatie te gebruiken.

De beheerders van de website kunnen in WordPress eenvoudig nieuwe locaties aan de wandeling toevoegen, of bestaande aanpassen.

De wandeling is in vier talen beschikbaar.