Roy Tanck

Een WordPress website is zo sterk als de zwakste plugin

WordPress is een Content Management System. Het stelt gebruikers in staat om heel eenvoudig de inhoud van hun website te beheren. Vergeleken met andere CMS-systemen is het erg gebruiksvriendelijk. Dat is voor mij de belangrijkste reden om WordPress aan mijn klanten aan te bevelen, maar ook voor software-ontwikkelaars is WordPress een fijn systeem.

Groot geworden door klein te blijven

Na installatie biedt WordPress alle functies die nodig zijn om een eenvoudige website te onderhouden. Heel bewust wordt deze kern klein gehouden. Geavanceerde toevoegingen die lang niet elke gebruiker nodig heeft zijn “plugin territory”. Wil je een forum op je site? Daar is een plugin voor. Het onderste uit de kan halen qua SEO? Ook daar is een plugin voor. Op deze manier blijft WordPress zelf “klein” en wendbaar, zonder in te boeten qua mogelijkheden.

De keerzijde van de medaille

Plugins schrijven voor WordPress is bovendien erg eenvoudig. Uiteraard kan de functionaliteit die geïmplementeerd wordt complex zijn, maar in sommige gevallen kunnen een paar rake regels code al een waardevolle plugin opleveren. Dit heeft voor- en nadelen. De officiële plugin repository op wordpress.org – de plek waar ontwikkelaars hun plugins delen met de WordPress gemeenschap – bevat meer dan 36.000 plugins, en dit aantal groeit dagelijks.

Dit klinkt als een ongelofelijke rijkdom, maar het enorme aantal plugins maakt het lastig om goede plugins te kiezen. Niet alleen moet een plugin goed passen bij de vraag van de klant, hij moet ook goed in elkaar zitten. En misschien nog wel belangrijker, hij moet actief ontwikkeld worden. Een plugin-project heeft lang niet altijd voldoende “momentum”, en veel projecten vallen uiteindelijk stil. Gelukkig zijn er ook heel veel erg goede plugins, en een groot deel daarvan is net als WordPress zelf gratis te gebruiken.

Updates zijn essentieel voor security

Een plugin die niet meer ontwikkeld wordt kan beveiligingsproblemen bevatten. Of de plugin blijkt niet compatible met nieuwere versies van WordPress zelf. In beide gevallen wordt het up-to-date houden van de site een probleem, en juist onderhoud is essentieel bij WordPress. Software-lekken worden door de WordPress-community snel en alert gedicht, maar het is deels aan de beheerder van de site om die updates vervolgens te installeren.

Het is daarom belangrijk om WordPress plugins goed te beoordelen voordat je ze installeert. Het kan erg vervelend zijn om afscheid te nemen van een plugin. Zeker als er veel inhoud in is ingevoerd, of als de werking van de site er van afhangt. This.play beoordeelt plugins bij elk project op technische kwaliteit, maar ook op compatibiliteit en risico’s voor de bedrijfsvoering. Dit zorgt er voor dat uw WordPress website geüpdate kan blijven worden, zodat hij veilig en snel blijft werken.

Meer weten? Neem contact op!